Veganer Apfelstreuselkuchen mit Puddingcreme

7. October 2020Laura Tassatti

Herbst ist nicht nur die typische Zeit für alle möglichen Rezepte mit Kürbis sondern auch für Apfelkuchen. Deswegen gibt es heute das Rezept für diesen leckeren, veganen Apfelstreuselkuchen mit Puddingcreme. Ich bin ein großer Fan von Apfelkuchen mit Streuseln und diese vegane Variante ist wirklich lecker geworden. Natürlich enthält der Kuchen auch viel Zimt, damit man in eine gemütliche Herbststimmung kommt. So kann man anstatt über den vielen Regen zu jammern, lieber eingekuschelt in einer Decke, mit einem leckeren Stück Apfelkuchen und einer Tasse Tee dem Prasseln lauschen.

Weiterer Vorteil des Regens ist man kann ohne schlechtem Gewissen zuhause bleiben und den leckeren Kuchen backen, den man später genießen möchte. Meine Empfehlung für das Wochenende heißt also Kuchen backen, gemütlich auf der Couch chillen und sich über den Regen freuen.

Print Recipe

Vegan Apple Crumble Cake with Pudding

  • Serves: 1 cake (Ø 18cm)

Ingredients

shortcrust

  • 180 g spelt flour
  • 120 g vegan butter
  • 60 g sugar

apple filling

  • 340 g apples, cut into small pieces
  • 1 tbsp starch
  • 3 tbsp lemon juice
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tbsp brown sugar
  • some vanilla

pudding cream

  • 250 g vegan yoghurt
  • 60 ml plant milk
  • 15 g vanilla pudding powder
  • 1 tsp cinnamon
  • 50 g sugar

crumble

  • 50 g spelt flour
  • 30 g vegan butter
  • 2 tbsp sugar

Instructions

  • 1)

    For the shortcrust pastry, knead the ingredients together with some cold water. Wrap the dough in cling film and chill in the refrigerator for 30 minutes. Meanwhile peel the apples and cut them into pieces. Mix with the remaining ingredients. For the cream, also mix all ingredients together.

  • 2)

    Roll out the short pastry and cover the edge and bottom of a greased 18cm springform pan. Add the apple filling and the cream on top. Finally knead flour, butter and sugar into crumbles and cover the cake with them.

  • 3)

    Bake the cake in the preheated oven at 180°C for about 55 minutes. Let the cake cool down completely before you take it out of the pan to make the pudding cream firm.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

previous recipe